Direktlänk till inlägg 28 juli 2015

Mujadara (libanesisk risrätt med linser och rostad lök ) Vegan

Av Tanya Charif - 28 juli 2015 20:35

 

Ris- och linsrätten "Mujadara" är en enkel arbetarmaträtt från Libanon. Vi åt den ofta hemma när jag växte upp, Den ser inte mycket ut för världen MEN tro mig, den är addictive! No facials needed on this one, its all beauty from inside!

Med andra ord, det är lökigt gött!


Den är relativ enkel att laga och du får basal näring från linserna, riset och löken. Gröna linser innehåller en mängd vitaminer så som vitamin B6 och vitamin K, rikast är linserna på mineralen selen. Gul lök är inte att förringa då den innehåller bl a C-vitamin som verkar antiinflamatoriskt.


Ingredienser

3 dl basmatitis

1 dl gröna torkade ekologiska linser

2 gula lökar

1 dl rapsolja

7-8 dl vatten

salt


Tillbehör

Carlshamns naturella soyghurt


GÖR SÅHÄR:

1. Blöttlägg linserna i 2-3 timmar och häll sedan av vattnet.

2. Strimla 2 lökar och stek i olja tills de får en fin brun färg.

3. Sila av löken med hjälp av en sil med metallnät över en skål. Pressa ut olja ur löken med en sked eller liknande och jämnfördela löken på en stor tallrik med hushållspapper. Oljan du stekte löken i ska användas senare, släng ej!

3. Häll lökoljan i en stor kastrull och sätt på medelvärme. Tvätta riset ordentligt. Häll ner riset och linserna i kastrullen med lökoljan och stek lite snabbt. Tillsätt ordentligt med salt och häll sedan i vattnet och rör om.

4. Sätt på lock och låt koka upp innan du sätter plattan på låg värme. Låt småkoka/dra sig i ca 20-30 min beroende på risets koktid (se förpackning). Rör om mot slutet och smaka för att se om linserna är mujka, då är de klara.

5. Servera med att  strö den stekta löken över riset och saltad soyghurt vid sidan av.


Tips! Vill du spicea upp youhurten så häll i torkad mynta och pressa lite vitlök och rör om!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tanya Charif - 5 mars 2016 19:20


  Jag älskar indisk mat men är ofta för lat för att göra alla moment rätt. Jag gjorde inte rätten enligt regelboken, utan efter Och sheet vad gött det blev!   Ingredienser 1 stor gul lök 2 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 1/2 tsk kar...

Av Tanya Charif - 17 januari 2016 20:25

5 dl ekologiska havregryn (mindre gluten) 1 dl ekologiska kokoschips 0,5 dl hasselkärnor, hackade 0,75 dl ekologiska solroskärnor 0,75 dl pumpakärnor 1,5 dl honung 0,5 dl agavesirap 1 msk vatten 1 tsk ekologiskt vaniljpulver (bourbon ...

Av Tanya Charif - 17 januari 2016 19:33

    Jag åt en fantastisk dim sum (smårätter) på Dubbel dubbel en dimsum-restaurang i Göteborg. En tempeh-burgare på baobröd med hoisinsås och majonäs. På restaurangen serverade dem den utan majon så den blev vegansk. Ett par där senare vattnades de...

Av Tanya Charif - 26 oktober 2015 12:27


Ingredienser 2 dl havregryn 2 dl valnötter 1 gul lök 500-600 gr sojafärs (Anammas) 2 msk torkad svamp Potatismjöl No egg Ketchup Senap Tomatpuré Tamari soya Sojagrädde (matlagning) En näve persilja Sätt ugnen på 250 grader. Blötläg...

Av Tanya Charif - 26 augusti 2014 13:50


      För att det inte ska bli onödigt långa meningar väljer jag att skriva -ungdomar- istället -ungdomar som blir rasifierade- fortsättningsvis, då majoriteten av unga jag möter blir rasifierade men framför allt för att det är denna grupp jag åsyf...

Presentation


Jag bloggar om politiska ämnen som rör mitt arbete som socionom och aktivist kopplat till Intersektionaliatet, feminism, antirasism och HBTQ.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards