Direktlänk till inlägg 28 juli 2015
Ris- och linsrätten "Mujadara" är en enkel arbetarmaträtt från Libanon. Vi åt den ofta hemma när jag växte upp, Den ser inte mycket ut för världen MEN tro mig, den är addictive! No facials needed on this one, its all beauty from inside!
Med andra ord, det är lökigt gött!
Den är relativ enkel att laga och du får basal näring från linserna, riset och löken. Gröna linser innehåller en mängd vitaminer så som vitamin B6 och vitamin K, rikast är linserna på mineralen selen. Gul lök är inte att förringa då den innehåller bl a C-vitamin som verkar antiinflamatoriskt.
Ingredienser
3 dl basmatitis
1 dl gröna torkade ekologiska linser
2 gula lökar
1 dl rapsolja
7-8 dl vatten
salt
Tillbehör
Carlshamns naturella soyghurt
GÖR SÅHÄR:
1. Blöttlägg linserna i 2-3 timmar och häll sedan av vattnet.
2. Strimla 2 lökar och stek i olja tills de får en fin brun färg.
3. Sila av löken med hjälp av en sil med metallnät över en skål. Pressa ut olja ur löken med en sked eller liknande och jämnfördela löken på en stor tallrik med hushållspapper. Oljan du stekte löken i ska användas senare, släng ej!
3. Häll lökoljan i en stor kastrull och sätt på medelvärme. Tvätta riset ordentligt. Häll ner riset och linserna i kastrullen med lökoljan och stek lite snabbt. Tillsätt ordentligt med salt och häll sedan i vattnet och rör om.
4. Sätt på lock och låt koka upp innan du sätter plattan på låg värme. Låt småkoka/dra sig i ca 20-30 min beroende på risets koktid (se förpackning). Rör om mot slutet och smaka för att se om linserna är mujka, då är de klara.
5. Servera med att strö den stekta löken över riset och saltad soyghurt vid sidan av.
Tips! Vill du spicea upp youhurten så häll i torkad mynta och pressa lite vitlök och rör om!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
|||||
|